[O2] Problem z tylnym zawieszeniem Octavia II FL, sprężyny

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mau74
    Drive
    • 2011
    • 56

Po tym jak mnie olali w ASO napisałem do SAP w Poznaniu i dzisiaj odebrałem tel. od nich, pan powiedział żebym skontaktował się z ASO -ze specjalistą od reklamacji na pomiary (których nie zrobili jak o nie prosiłem) i że będę zadowolony, więc czekam do poniedziałku bo tak się umówiłem i zobaczymy czy "będę zadowolony" :lol:

Komentarz

• paskuda
      Ambiente
      • 2010
      • 127

Ja już jestem po wymianie czas trwania ok 30 min. wszystko teraz jest ok. ASO jak chce to potrafi wszystko zależy na jakiego człowieka trafisz.

Komentarz

• beatnik
        Ambiente
        • 2011
        • 226

qrde fajny watek, ojciec mi cos mowi ostatnio ze fajnie jakby byla wyzsza bo nisko siedzi, i rzeczywiscie siedzi jakbym jechal do mlyna cza pomierzyc:] O2FL + landi oryg 3 miesieczna fura.

ble no i mam 355, 3 centy za malo prawie:/
        7.3LPG/100 ~ 60km/h

Komentarz

• bruce
          Classic
          • 2010
          • 33

Panowie, przy okazji wymiany felg zrobiłem zdjęcie owych sprężyn. Niestety nie spojrzałem ile i jakie mają kropki. U mnie jest 370 mm i sam nie wiem czy jechać do ASO ?
          Na logikę jak się je wymieni na bardziej twarde to ponieważ jest wahacz z tyłu koło nie będzie stało prosto tylko będzie pochylone. Pytanie czy ASO robi regulację pionu (zbieżności)?
          Załączone pliki

Komentarz

• tstark
            Drive
            • 2011
            • 47
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

DO TYCH CO KONTAKTOWALI SIĘ Z SAP

Ile czasu zajęlo SAP po wysłaniu maila z formularza kontaktowego na kontakt telefoniczny, bo ja wysłałem 5 kwietnia i jak do tej pory cisza, fakt że były święta ale myślę że tydzień to chyba wystarczający czas...
            W trakcie katowania maszyny...

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2726
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja wysłałem 06 kwietnia. Do dzisiaj, nikt się jeszcze nie odezwał.

Komentarz

• mau74
                Drive
                • 2011
                • 56

Ja za pierwszym razem wysłałem listem poleconym i czekałem kilka dni, odesłali też listownie że nie podałem numeru VIN więc wysłałem e-mail na skrzynkę której adres był w tym liście i na drugi dzień był telefon żeby się zgłosić na pomiary do serwisu po wcześniejszym umówieniu

Komentarz

• dziadekk
                  Rider
                  • 2011
                  • 355
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koleżanki i Koledzy, moim zdaniem, jeśli producent samochodu podaje narmy tego zawieszenia od... do..., to zostało to podane na podstawie badań, testów, homologacji itd. inżynierów niemieckich i czeskich więc raczej oni są wiarygodni i nie ma co dywagować. Jeśli mieści się to zawieszenie w tej ich normie, to jest poprostu OK i kąty pochylenia koła też mieszczą się w normie,ale jeśli zawieszenie nie mieści się w normie, to wszystko z tylnym zawieszeniem jest ŹLE, łącznie z kątem pochylenia koła. Świadome wychodzenie poza normę w górę czy w dół przez użytkownika, to już chyba tzw. tiuning, czy coś takiego.
                  Produkt nowy bezwzględnie powinien mieścić się w normach podczas opuszenia fabryki i w tym przypadku tak było, zepsuło się po dołożeniu LPG ale przez ASO a nie przez producenta i tu ktoś nie przewidział problemu i każdy umywa ręce a jako zderzak z klientem występuje ASO, ot taki mały piasek w trybach.

Hipotetycznie, przed zakupem takiego auta zapoznaję się z parapetrami zawieszenia, bo przed wjazdem do garażu mam garba w podjeździe, wg danych technicznych pojazdu jest ok. moge wjechać a w praktyce :evil:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

i już teraz ON topik poproszę :idea:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

mkania777, :lol: Mnie też opinia andrzej111 rozbawiła.

Zamieszczone przez dziadekk
                      Produkt nowy bezwzględnie powinien mieścić się w normach podczas opuszenia fabryki i w tym przypadku tak było, zepsuło się po dołożeniu LPG ale przez ASO a nie przez producenta i tu ktoś nie przewidział problemu i każdy umywa ręce a jako zderzak z klientem występuje ASO, ot taki mały piasek w trybach.
                      Dlatego auta "bez gazu" chyba robią bez zmrużenia oka. Na tych z gazem mają haka i to wykorzystują po prostu. Tracą, jeśli chodzi o wizerunek, zyskują finansowo bo mogą hordy O2 na LPG odesłać gdzie pieprz rośnie.

Komentarz

• andrzej111
                        L&K
                        • 2010
                        • 1391

Panowie macie rozgryzione te kropeczki?
                        Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• tstark
                          Drive
                          • 2011
                          • 47
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po dwóch tygodniach czekania na odpwiedź niestety straciłem cierpliwość i napisałem pismo tej samej treści do ASO/SAP, tym razem listownie, pewnie poczekam kolejne kilka tyg. na odpowiedź, żyjemy w XXI wieku ale widać że ani ASO ani SAP nie traktują poważnie korenspondencji mailowej, no cóż znając życie pewnie wpadło im "niechcący" do kolejki SPAM.. eh.. dziadostwo jakich mało..

Komentarz

• madmac
                            Classic
                            • 2010
                            • 17

Jeśli w ciągu 14 dni nie dostałeś odpowiedzi to zgodnie z przepisami reklamacja musi być uznana przez serwis. To że została wysłana mailem niczego nie zmienia, ponieważ mail jest także uznawanym sposobem komunikacji "na odległość":

Zgodnie z § 14 ust.2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowych warunków zawierania i wykonywania umów sprzedaży między przedsiębiorcami a konsumentami (Dz.U. nr 96, poz. 851) należy stwierdzić, że w celu realizacji przysługujących uprawnień konsument zawiadamia sprzedawcę o wadzie towaru pisemnie, ustnie lub przy wykorzystaniu środków porozumiewania się na odległość.

Definicję tego terminu precyzuje ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. 2000 nr 22, poz. 271) e-mail jest wymieniony w pkt. 6.

Komentarz

• tstark
                              Drive
                              • 2011
                              • 47
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

problem polega na tym że zostało to wysłane z ich formularza kontaktowego, i kopii maila nie posiadam... ale dzięki madmac, będę pamiętał na przyszłość...

Komentarz

• leonn
                                RS
                                • 2011
                                • 2726
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez madmac
                                Jeśli w ciągu 14 dni nie dostałeś odpowiedzi to zgodnie z przepisami reklamacja musi być uznana przez serwis.
                                madmac Wszystko się zgadza, ale nie dotyczy to tych osób którym ASO odmówiło wymiany. Bo to ASO jest gwarantem, a nie SAP, decyzje o odmowie każdy dostał z ASO, w wymaganym terminie. I tu jest pies pogrzebany.

tstark Nie czekaj dzwoń do SAP.

Komentarz

• Gaber
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 201

Po pomiarach i siedmiu dniach oczekiwania, ASO odmówiło naprawy gwarancyjnej.
                                  Informacja poszła do SAP.
                                  Czekamy....

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Po wymianie. Przejechałem ok 20km "na ostro" (tylko bez żartów) i wydaje mi się, że lepiej sie prowadzi. Szczególnie zimą miałem wrażenie, że auto nie skręca tam gdzie bym chciał. Pojeździmy, zobaczymy.

Komentarz

• andrzej111
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1391

Zamieszczone przez pandzik
                                      i wydaje mi się, że lepiej sie prowadzi
                                      bo to kombi :lol:
                                      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• pandzik
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2254
                                        • Seat

bo to kombi :lol:
                                        Nie dołożyli mi "dupy" tylko wymienili sprężynki...

Komentarz

• Gaber
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 201

Proporcje prześwitu idealne

Komentarz

• leonn
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2726
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po wymianie.
                                            Jaki wymiar miałeś przed wymiana? A jaki masz teraz? Jakie kropki masz teraz na tych nowych sprężynach?

Komentarz

• pandzik
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2254
                                              • Seat

leonn, Było 369mm, jest 391mm w tych samych warunkach - puste auto z pełnym bakiem. ASO uzyskało inną wartość ale nie wiem jakie gusła odprawiali.

Co do sprężyn na tych nieudolnych zdjęciach (zdjęcia "na ślepo" - aparat pod auto) widzę jedynie jakieś dwa żółte kwadraty (?)

Komentarz

• leonn
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2726
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

puste auto z pełnym bakiem
                                                Pomiar robiłeś z kołem zapasowym, czy bez koła?

Komentarz

• pandzik
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2254
                                                  • Seat

Ja robiłem z kołem zapasowym. ASO nie wiem co mierzyło ale wyszło im "jedynie" 4mm poniżej normy.

Komentarz

• Yarwa
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 915
                                                    • BMW

ja tez pomiar robilem z zapasem i z bakiem na jakies 5/6 zapelnienia. Mi wyszedl pomiar 368-369 a ASO 374 o ile odbrze pamietam. Ale reklamacje uznali tylko teraz czekam na sprezyny i mam miec wymienione. A tak wogole sprawa sie ciagnie ponad miesiac. Najpierw ponad 2tyg czeknaia na odpowiedz SAPu do ktorego ASO wyslalo zapytanie a teraz juz bedzie 2tyg jak czekam na sprezyny i na razie nie ma info zeby przyszly. Moze beda zlote skoro tyle czasu to trwa

Komentarz

Pracuję...